digitaliskeramia.hu

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ Muzeális gyűjteményében található Sokarcú népikerámia című kiállítás bemutatása a virtuális térben

Kantakorsó-vizeskanta

A kanta széles szájú, öblös, vízhordó és tároló cserépedény. A hasa lehet gömbölyű, vállas vagy lefelé elkeskenyülő, szája kerek, abban különbözik a vizeskorsótól, hogy a nagyobb kerek szájban nincs rostély. A kantátát tekintjük a korsó régebbi alakjának. A török hódoltság alatt kialakult csörgő vagy vizes korsó megkülönböztetésére a szélesebb szájú fedővel állátott víztároló edény neve kantakorsó lett.

A kanta eredetileg máz nélkül készült, lehetet vörös vagy fekete. Az 1800-as évek második felétől már máz és írókázott vagy vésett díszítés, esetleg ezeknek kombinációja is került az edényre. A nagy mennyiségben, fogyó edényeket a kantások és a korsósok készítették. Csak az egyedileg készült darabokon található évszám vagy felirat.
A kantakorsókat a fazekasok általában párosával készítették, hiszen mindkét kézben egy-egy kantával mentek a kutakra vízért a lányok az asszonyok. Innen ered a régi mondás addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik.

A legtöbb korsót és kantát a nagy alföldi fazekasközpontokban, Hódmezővásárhelyen, Mezőtúron, Nádudvaron, Szentesen készítették.

Kantakorsó zöld mázas, festett virágos díszítéssel.

Kantakorsó zöld mázas

Sárga mázas, koszorúba festett kék, vörös és zöld virágokkal díszített fedeles kanta.

Sárga mázas

Fehér mázas kanta a válla alatt körbefutó három virágcsokorral díszítve, kék, sárga, rózsaszín és zöld színnel.

Fehér mázas kanta

Mezőtúri zöld mázas kantakorsó festett virágos díszítéssel.

Mezőtúri zöld mázas kantakorsó

Kategória: