digitaliskeramia.hu

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ Muzeális gyűjteményében található Sokarcú népikerámia című kiállítás bemutatása a virtuális térben

Butykoskorsók

A butykoskorsó pálinkásbutykos pálinka tárolására használt edénytípus, alul keskenyfenekű középen gömbölyödő a nyakrésznél szűkülő szájjal készült. A pálinkás butykosok változatos formavilággal méretben, emellett sokféle mázzal és díszítéssel készültek.
Az elnevezése abból adódik, hogy a szűk nyakú edényből bugyogva, bugyborékolva ömlik ki a folyadék. A butykoskorsó jellegzetesen magyar edénytípus. Leginkább az Alföldön terjedt el. Gyakran díszes, olykor feliratos.

Az Alföldön, Hódmezővásárhelyen és Szentesen készültek a legszebb és legváltozatosabb gazdagon díszített, évszámos, feliratos butykosok. A legnagyobb a 40 cm-nél is magasabb nagy butykoskorsó; az általános méretű butykoskorsó 25–40 cm magas; a kis butykoskorsó 15–25 cm magas.

A butykos fehér mázas, körül zöld és vörös rozmaring koszorúval díszítve.
Az oldalára utólag karcolták a 4,5L űrmértéket

A butykos fehér mázas

A korsó sárga mázas, vállán három virágos díszítés a vonalakkal elválasztott alsó részén 1873 írókázot cikornyás évszám található.

A korsó sárga mázas

A korsó zöld mázas fekete vonalas díszítéssel, a nyaki résznél fekete kereszt vonalak pöttyökkel

A korsó zöld mázas

A butykos zöld mázas, díszítés nem található rajta, kialakítása eltérő az előző edényektől. Jellegzetesen gömbölyded forma

Gömbölyded butykos korsó

A zöldmázas korsó különlegessége, hogy oldalról lapított és hosszú nyaka van.

Gömbölyded butykos korsó

Kategória: