digitaliskeramia.hu

Az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ Muzeális gyűjteményében található Sokarcú népikerámia című kiállítás bemutatása a virtuális térben

Bödön

A bödön élelmiszer tartására cserépedény fedővel leggyakoribb formája a keskeny fenekű fazékhoz hasonló, de annál szűkebb a szája, és oldalán elhelyezett füle függőleges vagy vízszintes állású. Másik változata henger alakú, gyakran domborműves díszítéssel, az oldalán gombfogóval. Ennek födője csonkakúp alakú figurális fogóval. Megrendelésre készült tárgy, olykor évszámmal és felirattal. Rendszerint kívül-belül mázas, de van mázatlan bödön is. A bödönök a konyha és a kamra edényei, formájuk nagyon változatos, főleg liszt és zsír tárolására használtak. Többnyire kívül belül mázasak, a legszebbek Mezőtúron készültek. Innen ered az edény egyik elnevezése a „túri lisztes”. A bödön különleges edény ezért gyakran lakodalmi ajándéknak is készült, rajta a házaspár nevével.

Kisméretű zöld mázas bödön, díszítés nélkül, fedővel.

zöld mázas bödön

Zöldmázas bödön a fülek vonalában a hasi részén körbefutó plasztikus díszítéssel.

zöld mázas bödön

Zöld mázas, kétfülű bödön, kétsoros ujjnyomkodással készült szalaggal van díszítve. A nyakrészén egy karcolt 18-as szám található.

zöld mázas bödön

Mező-Berény feliratos edény 1928-as évszámmal valószínűleg Kis Péter munkája.

feliratos edény

Sárga alapon kék, vörös és zöld színekkel festett koszorúval díszített bödön.

feliratos edény

„Turi lisztes” 1854.
Nagyméretű Mezőtúri írókázott bödön, virágos mintával és vonalakkal díszítve.

feliratos edény

Kategória: